Schooperen

Schooperen (ook wel metaliseren, thermisch spuiten of vlamverzinken genoemd) is het thermisch aanbrengen (spuiten) van vloeibaar zink, aluminium, gietijzer, legeringen e.d. op een vooraf blank gestraald metaaloppervlakte. Hierbij wordt een zinkdraad of zinkpoeder door een spuitpistool getransporteerd en met een vlam verhit. Het gloeiende vloeibare metaal wordt met een spuitpistool in een dun laagje aangebracht en zal onmiddellijk stollen in een goed hechtende laag. Met behulp van perslucht wordt het half vloeibare zink op het te verzinken voorwerp gespoten.

Het uiterlijk is een grijs en mat. Door het enigszins ruwe oppervlak hecht de aan te brengen coating zeer goed. Het wordt onder andere toegepast bij het restaureren en daarna conserveren van gietijzeren voorwerpen. Maar ook zeer grote voorwerpen die niet in een zinkbad passen kunnen op deze manier verzinkt worden.

De term schooperen is genoemd naar de man die dit proces aan het begin van de twintigste eeuw uitvond, de Zwitser ‘Schoop’.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Vraag een vrijblijvende offerte aan!